Dzięki trikowi szefa będzie super soczyste i smaczne: Przepis na mięso w słoikach.
2 452
Doskonały przepis na domową wieprzowinę, która idealnie sprawdzi się na wyjazdach, wakacjach czy kolacji ze znajomymi. Wystarczy świeże pieczywo.
Składniki:
Karkówka
Kawałek boczku wieprzowego
Czosnek
Sól
Zmielony czarny pieprz
Słodka czerwona papryka
Czosnek (6 ząbków)
Majeranek
Kminek mielony
Liść laurowy
Kieliszek wódki
Przygotowanie:
Potrzebujemy około 4-5 kg karkówki. I pół kilo boczku. Oba rodzaje mięsa kroimy w kostkę i mieszamy razem.
Dodaj zmiażdżony czosnek, sól i stopniowo wszystkie przyprawy. Dodaj też szczyptę wódki – to specjalny trik szefa, dzięki któremu mięso będzie jeszcze bardziej soczyste i smaczniejsze! Wszystko dokładnie mieszamy. Teraz przykryj mięso folią. Pozostaw pod przykryciem do następnego dnia. Przygotowujemy czyste słoiki i układamy w nich mięso.
Dolewamy wodę centymetr poniżej krawędzi. Szczelnie zamykamy. Włóż do większego garnka do zagotowania i dodaj gorącą wodę. Gotujemy dwie godziny (maksymalna temperatura to 95 stopni Celsjusza). Cały proces powtórzymy następnego dnia. Przechowujemy w chłodnym miejscu.