Idealny obiad jednogarnkowy: Możemy jeść to pieczone mięso z ziemniakami przez 3 dni z rzędu i nie mamy dość.

Obiady z jednej miski należą do naszych ulubionych, dlatego dziś mamy dla Was to pyszne pieczone mięso z ziemniakami. Bez zbędnych brudnych naczyń, a cała rodzina będzie zadowolona!

Składniki:

  • 1 kg schabu lub karkówki
  • 150 g majonezu
  • 1 większa cebula
  • 30 g musztardy
  • 3 ogórki kiszone
  • sól, pieprz czarny mielony do smaku
  • 1 kg ziemniaków
  • 50 g majonezu
  • forma do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm

Przygotowanie:

Mięso kroimy na średniej wielkości kawałki, wkładamy do miski, dodajemy 100 g majonezu i musztardy. Sól, dopraw i dobrze wymieszaj.

Na koniec mieszamy ogórki kiszone, które ścieramy na grubej tarce.  Wszystko dobrze wymieszaj ręcznie, aby połączyć smaki i warstwy w naczyniu do pieczenia.

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, które układamy na mięsie.

Posmaruj ziemniaki na całej powierzchni majonezem i wstaw do nagrzanego piekarnika w temperaturze 170 ° C. Pieczemy około 60 minut.

Wszystko gotowe. Teraz wystarczy pokroić i możesz podawać.

Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!