Dlaczego przechowuje banany w zamrażarce: Teraz wszyscy moi znajomi stosują ten sposób.

Przez długi czas myślałam, że banany je się wyłącznie na surowo, nie licząc wypieków z ich dodatkiem. Na przykład bardzo lubię chlebek bananowy. Jednak z czasem poszerzyłam kulinarne horyzonty i dowiedziałam się, że można je również smażyć i zamrażać.

Ten egzotyczny owoc zawiera dużo naturalnego cukru. Dlatego jest idealny do robienia domowych lodów bez użycia specjalnego urządzenia (maszynki do lodów). Puree z mrożonego banana słusznie można uznać za sorbet, ale ze względu na swoją konsystencję deser bardziej przypomina mrożony jogurt.

Dziś mam dla Ciebie szybki i pyszny przepis na niezwykły, zdrowy bananowy deser.

Składniki

  • Banan – 5 sztuk
  • Gorzka czekolada – według uznania
  • Mleko skondensowane – według uznania

Przygotowanie

Banany możesz przechowywać w zamrażarce przez długi czas, dlatego zrobić deser możesz tylko wtedy, gdy najdzie Cię ochota.

Pokrój je na średniej wielkości kawałki, połóż na talerzu i wstaw do zamrażarki na 8 godzin.

Gdy kawałki są już zamrożone, umieść je w blenderze i zmiel na puree. Umieść w foremkach na lody lub po prostu w jednym pojemniku. Do puree możesz również dodać mleko skondensowane oraz czekoladę, aby lody były bardziej słodkie i jeszcze smaczniejsze.

Pozostaw lody w zamrażarce na kolejną godzinę i podawaj wielbicielom słodkości!

Umiarkowanie słodki, kremowy i w 100% naturalny deser na Twoim stole! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!