Obłędnie smaczne i delikatne bułeczki z serem i kwaśną śmietaną. Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego. Poznaj przepis
3 724
Kiedy zobaczyłam ten niesamowity przepis, nie wahałam się ani chwili i postanowiłam go wypróbować. Te pyszne bułeczki z kwaśnej śmietany i topionego sera są obłędnie smaczne i delikatne! Doskonałe jako dodatek do wszelkiego rodzaju dań. Uniwersalne i przepyszne!
Potrzebujesz:
600 g mąki
250 g margaryny/masła
2 jajka
1 łyżka soli
1 kostka drożdży
100 ml letniego mleka
200 g kwaśnej śmietany
8 kawałków ( trójkątów) topionego sera
Dodatkowo:
1 jajko
tarty ser lub sezam
Przygotowanie:
Wymieszaj letnie mleko, drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Połącz dłońmi margarynę z mąką. Dodaj zaczyn z drożdżami, jajka, sól, ser i wymieszaj ciasto.
Stopniowo dodawaj śmietanę. Pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkuj je na grubość palca. Następnie złóż w kwadrat i odstaw na 20 minut. Następnie rozwałkuj ponownie na tę samą grubość.
Wytnij z niego okrągłe bułeczki, umieść je na papierze do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp serem lub sezamem. Piecz 20 minut w 200 stopniach.