Przysmak z jajek i sera, który rozpływa się w ustach: Najlepsze pikantne wypieki, które uzyskasz w kilka minut.
2 650
Masz ochotę na doskonałą słoną przekąskę? Ten przysmak jest dla Ciebie. Bez tych pikantnych przystawek nie wyobrażam sobie już żadnej uroczystości i zjazdu rodzinnego, nawet robimy je w domu, kiedy siadamy przed telewizorem. 🙂
Pyszny przepis na niezwykle delikatne i pyszne wypieki z sezamem. Sekret doskonałego smaku tkwi w stosunkowo nietypowym składniku – jajku na twardo. Nie uwierzysz, jak fantastyczne jest to niezwykłe wzmocnienie smaku.
Składniki:
2 jajka
200 g masła lub margaryny
150 g topionego sera
1/2 łyżeczki soli
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko do ubicia
ziarenka sezamu
Przygotowanie:
Najpierw gotujemy jajka – różnica w porównaniu z innymi przepisami polega na tym, że nie surowe, ale gotowane jajka trafiają do przepisu.
Obrane jajka na twardo pokrój na drobno do większej miski. Dodaj masło, ser i szczyptę soli. Ugniatamy wszystko widelcem i mieszamy.
Do mieszanki dodajemy również mąkę i proszek do pieczenia. Masę mieszamy rękami, aż powstanie ciasto. Posyp powierzchnię roboczą mąką i wykładamy ciasto.
Za pomocą małego kubka wycinamy koła z ciasta. Kubek moczymy w mące, aby ciasto do niego nie przywierało. Pozostałe ciasto możemy pokroić na prostokąty.
Pokrojone ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem, smarujemy ubitym jajkiem i posypujemy nasionami. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C i pieczemy przez 20 minut.
Możemy serwować cudownie miękkie, pikantne wypieki. Życzymy smacznego 🙂