Pół szklanki kefiru, 1 jajko i po 10 minutach na stole ten przysmak: Koniecznie spróbuj, nie ma nic lepszego do kawki.
5 877
Dzięki temu świetnemu przepisowi w 10 minut możesz mieć pysznąprzekąskę do kawy lub herbaty na stole! Przepis sprawdzi się idealnie w momencie gdy zaskoczą Cię niespodziewani goście, a nie masz czym ich poczęstować. Kruche, słodkie, po prostu smaczne!
Składniki:
1 jajko
60 ml oleju roślinnego
1 łyżka cukru
100 ml kefiru
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier do posypania
opcjonalnie cynamon
Przygotowanie:
Jajka wbij do miski, dodaj olej, cukier, szczyptę soli i dobrze wymieszaj trzepaczką.
Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrób gładkie ciasto. Przełóż na blat i rozwałkuj na grubość około 1 cm.
Całą powierzchnię posyp cukrem, delikatnie dociśnij wałkiem do ciasta i pokrój na małe kwadraciki. Wskazówka: Możesz również posypać ciasto cukrem wymieszanym z cynamonem, aby uzyskać pyszny smak i niesamowity aromat.
Połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do uzyskania złotego koloru. Życzymy smacznego!