Warto zapisać ten przepis, na który skusi się nie jeden łasuch: Placek śliwkowy w kilka minut.
7 683
Szybki i bardzo prosty przepis na znakomity deser. Idealny na jesienna chandrę, od razu wraz ze szklanką aromatycznej kawy wprawi Cię w dobry nastrój! Zapiekane, soczyste śliwki pod chrupiącą kruszonką to hit w moim domu, spróbuj go i Ty!
Potrzebujesz:
100 g mąki
50 g masła
50 g cukru pudru
1/3 łyżeczki cynamonu
opcjonalnie kilka kropel rumu do smaku
600 g śliwek bez pestek
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki.
Włóż je do żaroodpornego naczynia nasmarowanego olejem lub masłem. Przygotuj kruszonkę: Wymieszaj razem mąkę, miękkie masło, cukier i cynamon. Nałóż ją na śliwki równomiernie na całej powierzchni.
Piecz w piekarniku przez 25 minut. Podawaj np. z lodami waniliowymi. Życzę smacznego!