Śnieżka to zupa, która jest tak wyjątkowa jak jej nazwa. Tradycyjnie przygotowywała ją nasza babcia, która była ekspertem w swojej sztuce.
721
Z tego przepisu powstaje pyszna zupa, którą uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli.
Ten przepis na zupę pochodzi od doświadczonego kucharza. Była to również ulubiona zupa mojej babci i mamy. Ja zawsze iść szybko, i mój dzieci nigdy denerwowali je. Jest łatwa do wykonania i nie wymaga wielu składników. Prosta zupa „Śnieżka” zainspiruje Twoje dziecko do jedzenia.
Składniki:
mała marchewka
Dwa ziemniaki
Litr bulionu warzywnego lub z kurczaka
Pół cebuli
Pół puszki groszku
Jedna łyżka oleju roślinnego
Dwa jajka
1 łyżka masła
Doprawić solą i ziołami
Sposób przygotowania:
Obierz i umyj wszystkie warzywa. Następnie zetrzeć marchew & cebulę na grubej tarce. Ziemniaki pokroić na małe kawałki. Na łyżce masła podsmażyć starte warzywa. Gdy marchew i cebula zmiękną, wyłącz ogień. Jajka powinny być ugotowane na twardo.
Gdy bulion się ugotuje, dodać do niego groszek konserwowy i ziemniaki. Jajka zetrzeć na drobnej tarce. Gdy ziemniaki staną się już półmiękkie, dodać podsmażone warzywa do zupy wraz z utartym jajkiem. Gotuj zupę przez kilka minut. Posolić, dodać zioła, udekorować śmietaną i pietruszką. Pamiętaj, że zupa najlepiej smakuje na gorąco.