500g mielonego, 2 jajka, 200g twarogu… Poznaj przepis na pyszne kotlety z mięsa mielonego z twarogiem. Smakują obłędnie.
408
Czasem bywa tak, że zostają Ci w lodówce dwa różne składniki i nie bardzo wiesz jak je wykorzystać.
Tak dzieje się w przypadku połączenia mięsa mielonego i twarogu. Brzmi dziwnie? Ale jakże smacznie! Ta kompozycja smaków na pewno Cię zaskoczy.
Składniki:
500 g mięsa mielonego;
2 jajka;
200 g twarogu;
50 g bułki tartej;
50 ml wody;
2 cebule;
2 ząbki czosnku;
1 łyżeczka soli;
pieprz mielony.
Sos:
150 g kwaśnej śmietany;
250 ml wrzącej wody;
30 g mąki pszennej;
30 g masła;
sól;
pieprz mielony.
Przygotowanie:
Twaróg zblenduj na gładką masę. Dodaj mięso, przyprawy, pokrojoną cienko cebulę i czosnek i zblenduj ponownie.
Do osobnego talerza wsyp bułkę tartą i wlej 50 ml wody. Do przygotowania blachy, na której będziesz piec kotleciki potrzebujesz oliwy lub oleju. Nasmaruj dokładnie blachę tym tłuszczem. Zabierz się za formowanie kotlecików – wybierz dogodną dla siebie formę.
Jak uformujesz takie kotleciki uzyskasz – możesz wykazać się inwencją twórczą. Każdego kotleta umocz w panierce zrobionej z bułki tartej i wody. Tak przygotowane, uformowane kotleciki układaj na blaszce. Ułóż je tak aby nie stykały się ze sobą.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez około 30 minut – czas zależy od wielkości uformowanych kotletów. Gdy mięso się zapieka, możesz zabrać się za przygotowanie sosu. Masło roztop w garnku i wsyp do niego mąkę. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i zalej to wrzącą wodą. Na końcu dodaj śmietanę przyprawy.
Gotuj na wolnym ogniu kilka minut – cały czas mieszając.