Młoda kapusta z mielonym to świetne rozwiązanie, jeśli szukasz szybkiego i taniego obiadu.
524
To wielki kuchenny hit: soczyste, delikatne kotlety z kapusty po morawsku Wystarczy kilka składników, aby przyrządzić pyszne danie według starego przepisu.
Nasze kotlety w stylu morawskim to świetna propozycja dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na szybki, pyszny i niedrogi obiad. Pokocha je cała Twoja rodzina!
Do przygotowania 12 kotletów potrzebne będą.
300 g kapusty
150g mięsa mielonego
75g cebuli
1 jajko;
2 łyżki śmietany
3 gałązki pietruszki
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki sody
Pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Instrukcja przygotowania krok po kroku
Na początek zetrzyj kapustę i cebulę na tarce o drobnych oczkach. Można również posiekać je nożem.
Posiekaną lub startą kapustę i cebulę umieścić w misce. Następnie zalej je wrzącą wodą. Pozostawić na 2 minuty. Następnie odcedzić.
Pozostałe składniki wymieszać z kapustą i cebulą. Dodaj jajko, śmietanę, mąkę i sodę oczyszczoną. Wymieszaj wszystko razem, w miarę możliwości używając rąk.
Z masy uformować kulki. Ułóż kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz sznycle przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Podawaj z masłem, sosem lub ulubionym dodatkiem, np. ziemniakami, ryżem gryczanym lub sałatką warzywną. Gotowe!