Pieczone chłopskie ziemniaki z boczkiem to proste danie, które wymaga niewielu składników.
6 835
Jest to pyszne, sycące i aromatyczne danie. To świetny pomysł na obiad, który wymaga tylko kilku składników.
Składniki:
10 średniej wielkości ziemniaków w 10 kawałkach
2 czerwone cebule
450 g boczku
Sól, pieprz czarny, papryka mielona
6 ząbków czosnku
Posypać natką pietruszki
Sposób przygotowania:
Gotuj ziemniaki przez 25 minut w dużym garnku. Pokrój ziemniaki na małe kawałki. Na dużej patelni podsmaż kawałki boczku. Następnie dodać obraną i umytą na pół cebulę. Posolić i popieprzyć do smaku. Dodać pokrojony w plasterki czosnek.
Posolić naczynie do zapiekania. Dopraw ziemniaki solą i pieprzem. Dodaj boczek i cebulę. Wymieszaj wszystkie składniki i piecz w temperaturze 190°C przez 40 do 45 minut.
Gdy potrawa będzie gotowa, posyp ją posiekanymi ziołami. Smacznego!