Do kubka z cukrem dodać cukier waniliowy i wymieszać łyżką. Dodaj mleko do miski i wymieszaj.
Jajka dzielimy na białka i żółtka. Posolić żółtka i wymieszać.
Dodaj sól do miski z białkiem jaj i ubij na niskich obrotach. Gdy białka zostaną ubite na piankę, zwiększ prędkość do średniej i dodaj cukier w trzech etapach.
Gdy cukier całkowicie się rozpuści, stopniowo zwiększamy prędkość miksera do maksimum. Do masy wlewamy żółtka i delikatnie mieszamy szpatułką do uzyskania gładkiej konsystencji.
Następnie przesiewamy mąkę i mieszamy do uzyskania jednorodnej masy. (Jeśli nie masz pewności, możesz dodać do ciasta 1 łyżkę proszku do pieczenia). Dodać trochę ciasta do miski z mlekiem i olejem (wystarczy dodać, aby masa nie była zbyt płynna lub zbyt gęsta), wymieszać i wlać do miski ciasta.
Krem delikatnie wymieszać okrężnymi ruchami, aż będzie gładka. Ciasto powoli wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie wyrównujemy.
Wkładamy patyk do środka i nie podnosząc go z dolnej części, rysujemy spiralę zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 170°C.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.