Marynowane pieczarki w 20 min. Idealne na świąteczny stół – nikt nie robi lepszych.
404
Od dawna konserwuje się żywność poprzez marynowanie. Marynowanie pozwala zachować owocom czy warzywom ich jędrność i kolor. Bazą do marynaty jest ocet. Marynaty są smacznymi przekąskami i dodatkami do dań głównych.
Najczęściej są kupowane w sklepach, z uwagi na czasochłonne przygotowanie.
Można jednak bez problemu zrobić marynatę z pieczarek w domu według przepisu, który wykonanie tej pysznej potrawy, skraca aż do 20 minut.
Składniki
1kg pieczarek
2 cebule
8 ząbków czosnku
75 ml octu
75 ml oleju roślinnego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonej kolendry
6 szt. liści laurowych
10 goździków
10 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren czarnego pieprzu
Przygotowanie
Pierwszą czynnością jest przygotowanie odpowiednie grzybów. Czyste, umyte grzyby należy obrać, duże pokroić na 2 lub 4 części, włożyć do suchej patelni, przykryć pokrywką i gotować przez 5 minut na niewielkim ogniu. Pieczarki puszczą sok, po czym lekko odparują.
Drugą czynnością jest zrobienie marynaty.
Pokrojony czosnek i cebulę należy umieścić w głębokiej misce. Dodać olej i wszystkie przyprawy. Zalać całość octem i dokładnie wymieszać.
Przelać marynatę na patelnię i gotować przez 5-7 minut. Po wyłączeniu ognia pozostawić grzyby jeszcze pod przykryciem przez następne 3-4 minuty, po czym wszystko przenieść do 1,5-litrowego słoika, zamknąć pokrywką i zostawić do ostygnięcia.
Tak przygotowane pieczarki mogą być przechowywane w lodówce do 2 tygodni.
Można je używać do sałatek lub surówek, którym nadają kwaskowy smak. Dobrze się też komponują z daniami mięsnymi i wędliną.