Szarlotka z twarogiem to doskonały deser do mocnej kawy lub gorącej czarnej herbaty. Jest to doskonały dodatek do każdego świątecznego stołu ze słodkościami.
Za pomocą miksera ubij masło z cukrem pudrem. Następnie dodaj 2 jajka, sól i proszek do pieczenia. Powoli wmieszaj mąkę, aż do uzyskania gładkiej masy.
Przykryj ciasto folią i pozostaw na 40 minut.
Wyjmij ciasto z piekarnika i podziel je na dwie równe części.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj drugą połowę ciasta.
Następnie przygotuj nadzienie. Najpierw zetrzyj jabłka na tarce o grubych oczkach. Następnie dodaj wanilię i cynamon. Twaróg wymieszać z jajkiem, śmietaną i cukrem.
Przygotowane ciasto wyłóż na blachę i umieść na blasze do pieczenia. Ciasto można obtoczyć w skrobi ziemniaczanej lub mące.
Możesz też wykorzystać wzór szachownicy i nałożyć łyżkę masy twarogowej na wierzch, a na spód łyżkę nadzienia jabłkowego. Przykryj nadzieniem drugą stronę ciasta. Jeśli ciasto przykleja się do boków, możesz przyciąć jego brzegi.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.