Na wierzchu ciasta ułóż starte jabłka i dodaj twaróg. W ten sposób w ciągu kilku minut powstanie pyszna szarlotka.

Ten przepis jest przeznaczony dla miłośników twarogu i szarlotki. Na to ciasto nakłada się warstwę twarogu i startych jabłek, a następnie przykrywa resztą ciasta.

Szarlotka z twarogiem to doskonały deser do mocnej kawy lub gorącej czarnej herbaty. Jest to doskonały dodatek do każdego świątecznego stołu ze słodkościami.

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta

  • 250 g masła lub margaryny
  • 500g mąki pszennej
  • 10g proszku do pieczenia
  • 200g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:

  • 500 g twarogu
  • 80 g cukru pudru
  • jedno średnie jajko
  • 4 duże jabłka i 6 małych jabłek
  • szczypta wanilii
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • opcjonalnie 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi

Wykonanie:

Za pomocą miksera ubij masło z cukrem pudrem. Następnie dodaj 2 jajka, sól i proszek do pieczenia. Powoli wmieszaj mąkę, aż do uzyskania gładkiej masy.

Przykryj ciasto folią i pozostaw na 40 minut.

Wyjmij ciasto z piekarnika i podziel je na dwie równe części.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj drugą połowę ciasta.

Następnie przygotuj nadzienie. Najpierw zetrzyj jabłka na tarce o grubych oczkach. Następnie dodaj wanilię i cynamon. Twaróg wymieszać z jajkiem, śmietaną i cukrem.

Przygotowane ciasto wyłóż na blachę i umieść na blasze do pieczenia. Ciasto można obtoczyć w skrobi ziemniaczanej lub mące.

Możesz też wykorzystać wzór szachownicy i nałożyć łyżkę masy twarogowej na wierzch, a na spód łyżkę nadzienia jabłkowego. Przykryj nadzieniem drugą stronę ciasta. Jeśli ciasto przykleja się do boków, możesz przyciąć jego brzegi.

Ponakłuwaj ciasto widelcem, a następnie pokryj je masą jajeczną. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C.

error: Treść zabezpieczona !!