Mozaikowy deser z galaretki – Mój hit na każdym przyjęciu. Zaskoczę Cie tym przepisem
881
Nie lubisz stać w kuchni godzinami oraz cenisz sobie prostotę wykonania połączoną ze smakowitymi efektami?
Jeśli tak, to koniecznie musisz zapoznać się z przepisem na mozaikowy deser z galaretki. Ten mało składnikowy i niezwykle prosty do zrobienia smakołyk jest niezwykłe efektowny.
Do przygotowania deseru będziemy potrzebowali:
1 op. galaretki o smaku kiwi
1 op. galaretki o smaku wiśni
1 op. galaretki o smaku cytryny
(tak naprawdę, to smaki galaretek można wybrać takie, jakie się lubi)
950 ml wody
20 g żelatyny
500 g mleka skondensowanego, słodzonego
Najpierw musimy rozpuścić galaretki. Każdą w osobnym naczyniu.
Do tego przygotujemy 3 naczynia. Do każdego wlewamy 300 ml wrzącej wody, wsypujemy po jednym smaku galaretki i dobrze mieszamy. Kiedy proszek się rozpuści, odstawiamy do wystygnięcia, a później wstawiamy do lodówki.
Kolejnym etapem jest stworzenie wypełnienia. Do tego potrzebujemy 20 g żelatyny, którą rozpuszczamy w 50 ml wody. Należy odstawić żelatynę z wodą na ok. 10 min, a później rozpuścić ją w goręcej kąpieli. Można to również zrobić w mikrofalówce.
Gotową żelatynę mieszamy z mlekiem skondensowanym. Gdy galaretki stężeją w lodówce, kroimy je w kostki i przekładamy do foremki. Wszystko zalewamy skondensowanym mlekiem zmieszanym z żelatyną.
Odstawiamy na min. 8 godzin do lodówki. Dla urozmaicenia deser można wykonać na bazie, zrobionej z miksowanych biszkoptów z masłem.
Biszkoptową masę wykładamy na podstawę formy, odstawiamy do lodówki na 2 godziny, a dalej postępujemy zgodnie z wcześniejszą instrukcją. W efekcie dostaniemy słodko-kwaśną, orzeźwiająca przekąskę.