Zrób raz te kotlety mięsne, a będziesz je robić non stop. Takiej panierki jeszcze nie jadłaś
1 453
Poniżej przedstawiamy przepis na kotlety, który nigdy Cię na zawiedzie!
Kotlety powstałe z tego przepisu są nie tylko bardzo soczyste, smaczne i miękkie, ale także bardzo łagodne i delikatne w smaku. Kotlety te stanowią świetną podstawę obiadu lub kolacji i doskonale komponują się z gotowanymi ziemniakami i innymi warzywami.
Składniki potrzebne do przygotowania kotletów
Poniżej przedstawiamy składniki:
1 kg mięsa (najlepiej wieprzowego)
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki musztardy
szczypta soli i czarnego pieprzu
6 sztuk surowych jaj kurz
150g mąki pszennej
olej roślinny, np. słonecznikowy do smażenia kotletów.
Sposób przygotowania
Przyrządzenie tych kotletów zajmuje zaledwie kilka chwil.
Mięso umyj, osusz je ręcznikiem papierowym i pokrój na plastry według uznania. Przykryj mięso folią spożywczą i rozbij przy pomocy tłuczka, uzyskując cienkie plastry. Musztardę z czosnkiem wymieszaj razem. Mięso posól, popieprz i natrzyj przygotowaną mieszaniną z czosnkiem i musztardą. Jajka ubij z solą. Porcje mięsa obtocz mąką pszenną i jajkiem, następnie powtórz proces.
Kotlety smaż na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Przygotowane w ten sposób kotlety podawaj w towarzystwie warzyw i kompotu. Gwarantujemy zadowolenie!