Cukinia w cieście – hit każdej imprezy. Zasmakuje absolutnie każdemu. Oto przepis.
718
Cukinia jest jednym z tych warzyw, które szczególnie często gości w naszej kuchni w sezonie letnim i jesiennym. Ilość potraw, których można z niej przyrządzić, jest naprawdę duża.
Moją dzisiejszą propozycją będzie cukinia w cieście, którą jadłam ostatnio u znajomych. Tak bardzo mi posmakowała, że muszę podzielić się z wami tym przepisem. Receptura jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, dlatego też poradzi sobie z nią nawet kuchenny laik. Obiecuje ci, że ta cukinia stanie się hitem w twojej kuchni.
Wymagane składniki:
3 średnie cukinie
2 jaja kurze
3 ząbki czosnku
100 ml jogurtu naturalnego
mąka pszenna
sól oraz pieprz do doprawienia
Sposób przygotowania:
Umyj przygotowane cukinie, następnie je obierz i pokrój w średniej grubości plastry. Pokrojone warzywa posól i popieprz, a następnie dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie składniki starannie wymieszaj i zacznij przygotowywanie ciasta. Do miski wbij jajka, dodaj szczyptę soli i dokładnie wymieszaj.
Następnie wlej jogurt i dosyp tyle mąki, by masa była dość płynna. Przygotowaną wcześniej cukinię obtocz w mące, a potem w cieście.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i zacznij smażyć warzywa. Cukinię smaż z obu stron, by ta się zarumieniła. Tak przygotowaną cukinię podawaj na ciepło. Smacznego!