Ta szarlotka zachwyci niejednego smakosza. Jest wilgotna, smaczna i pachnie jak piernik. Przepis.

Ciasto budyniowo jabłkowe

Oto wyjątkowy przepis na nietypowe ciasto budyniowe z jabłkami, który podbija kubki smakowe i zachwyca wszystkich gości. Jest to wyjątkowa szarlotka, która jest wyjątkowa pod względem takim, że: pachnie jak piernik, jest soczysta I wyjątkowo smaczna, a co więcej czekoladowa polewa perfekcyjnie dopełnia cały deser.

Składniki potrzebne do wykonania ciasta:

  • trzy jajka,
  • dwa jabłka,
  • 350 g mąki,
  • 1 cały cukier waniliowy,
  • 150 g cukru,
  • 100 ml oleju,
  • 100 lub 120 mililitrów mleka,
  • 3 łyżki kakao,
  • jedna łyżka stołowa w budyniu czekoladowego,
  • jedna łyżka stołowa majonezu,
  • jedna mała łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika.

Składniki potrzebne do wykonania polewy:

  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • kawałek masła,
  • 100 g czekolady mlecznej.

Sposób przygotowania:

Warto wiedzieć, że to ciasto można wykonać używając zamiast przyprawy do piernika innego ulubionego dodatku na przykład kakao bądź cynamonu. Aby przygotować ciasto w pierwszej kolejności należy wymieszać mąkę cukrami, kakao proszkiem do pieczenia z przyprawami oraz budyniem.

Następnie należy dodać do powstałej mieszanki starte jabłka na tarce, najlepiej o grubych oczkach. Następnie należy dodać jajka, mleko, olej, a także majonez. Gdy wszystkie składniki znajdą się w jednej misce należy wszystko dokładnie wymieszać, a następnie przelać na blachę wyłożona wcześniej papierem do pieczenia.

Najlepiej będzie jeśli nasza blacha będzie miała wymiar około 26 cm na 36 cm. Ciasto należy piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut. W międzyczasie gdy ciasto będzie w piekarniku w kąpieli wodnej należy rozpuścić czekoladę z masłem.

Gdy to zrobimy śmietanę należy wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. Następnie po wyjęciu ciasta z piekarnika należy poczekać aż nieco ostygnie i dopiero wtedy polać je polewą po wierzchu. Ciasto należy pozostawić aż polewa stwardnieje, a po tym czasie jest gotowe do jedzenia.

error: Treść zabezpieczona !!