Pyszna marynowana kapusta, która jest idealna na obiad lub jako szybka przekąska.
712
Przepis na pyszną marynowaną kapustę z octem.
Jesień to najlepszy czas na robienie marynat, przetworów i nalewek. Aby zrobić z nich smaczny dodatek do jesiennych posiłków, warto zajrzeć do swojej spiżarni.
SKŁADNIKI
Kapusta biała 2-3 kg
2-3 marchewki
9 łyżek cukru
2 łyżki soli
1,5 litra wody
5-6 ząbków czosnku
200 ml octu
1 łyżeczka mielonego pieprzu
W zależności od tego, ile chcesz zrobić, pomnóż lub podziel składniki w zależności od potrzeb.
PRZYGOTOWANIE:
W rondelku podgrzej wodę. Dodaj cukier, ocet, sól i czarny pieprz. Doprowadź mieszaninę do wrzenia. Umyć kapustę, a następnie pokroić każdą główkę na 8-10 części. Marchew obrać, a następnie zetrzeć na grubej tarce. Umieścić posiekany czosnek w pojemniku. Umieścić zalewę w słoikach.
Po schłodzeniu mieszanki można umieścić pojemnik w szczelnym pojemniku, np. w lodówce lub spiżarni, na jeden dzień. Smak potrawy może się różnić w zależności od osoby, dlatego należy eksperymentować z ilością i rodzajem przypraw.