Przygotuj te pyszne solone pomidorki a rodzina ci podziękuje. Rewelacyjny smak.

Aby w zimowym okresie cieszyć się smakiem i bogactwem witamin warzyw, przygotuj już dziś pomidory w czosnku – według naszego przepisu.

Jest to sprawdzona recepta na lekko solone pomidory, które możesz użyć jako dodatek do obiadu i kolacji – jak tylko lubisz! Możliwe, że posmakują Ci tak bardzo, że nie wytrzymają do zimy.

Lista składników:

  • 1 kg pomidorów,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 litr zimnej wody,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • pietruszka, koper, liście chrzanu.

Jak wybrać odpowiednie pomidory?

Warto pamiętać, by warzywa miały ok. 5-6 cm średnicy – a więc były niewielkie. Dobrze też, jeśli są niedojrzałe. Takie będą najsmaczniejsze i odpowiednie do słoików.

Sposób przygotowania:

Umyj pomidory. Na każdym z nich zrób parę nakłuć przy użyciu wykałaczki. Zrób to w miejscu, w którym była przytwierdzona łodyżka. Rozpuść sól i cukier w wodzie. Umieść pomidorki w słoikach (nowych lub wyparzonych) i zalej je roztworem.

Obierz czosnek, a każdy ząbek przekrój na pół. Wrzuć połówki do słoików. W każdym z nich umieść również liść pietruszki, liść chrzanu i koper. Słoiki musisz mocno zakręcić. Przez jeden lub dwa dni przechowuj je w temperaturze pokojowej.

Możesz jeść je już teraz lub wynieść do spiżarni. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!