Zepsuty Kikut – szybkie, pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto. Każdemu się uda. Robi wrażenie na gościach.

Przepyszny smak tego ciasta i krótki czas potrzebny na jego przyrządzenie są zaskakujące.

To delikatne ciasto może sprawić dużą przyjemność w przygotowaniu go.

Potrzebne składniki na ciasto:

  • 1 szklanka cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka jogurtu albo kefiru,
  • 1 szklanka dżemu (najlepiej użyć w tym celu dżemu z czarnej porzeczki lub wiśni),
  • 2 łyżeczki sody,
  • 1,5-2 szklanki mąki pszennej.

Potrzebne składniki na krem:

  • 500ml kwaśnej śmietany,
  • 0,4 szklanki cukru.

Przygotowanie:

W misce za pomocą trzepaczki ubijamy jajka i cukier. Później dodajemy do tego wybrany przez nas dżem, kefir/jogurt, sodę i mąkę pszenną. Wszystko dokładnie mieszamy, a konsystencja ciasta powinna być w miarę lejąca.

Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej całe ciasto. Możemy zrobić z tego nawet dwa ciasta, jeśli nie używamy blach z dość wysokimi bokami. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na pełne 25 minut. Gdy ciasto już jest upieczone, pozostawiamy je do ostygnięcia.

Jeśli upiekliśmy dwa ciasta – kroimy je poziomo na pół, a jeśli jedno – przekrajamy je tak, by powstały cztery części. Powinniśmy mieć w sumie cztery placki położone jeden na drugim.

Przygotowujemy nadzienie: do głębokiej misy wsypujemy cukier i zalewamy go gęstą śmietaną. Dobrze wszystko mieszamy i ubijamy za pomocą miksera.

Cukier musi zupełnie się rozpuścić. Każdą warstwę ciasta przekładamy kremem i dekorujemy ją jak chcemy.

error: Treść zabezpieczona !!