Zepsuty Kikut – szybkie, pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto. Każdemu się uda. Robi wrażenie na gościach.
4 662
Przepyszny smak tego ciasta i krótki czas potrzebny na jego przyrządzenie są zaskakujące.
To delikatne ciasto może sprawić dużą przyjemność w przygotowaniu go.
Potrzebne składniki na ciasto:
1 szklanka cukru,
2 jajka,
1 szklanka jogurtu albo kefiru,
1 szklanka dżemu (najlepiej użyć w tym celu dżemu z czarnej porzeczki lub wiśni),
2 łyżeczki sody,
1,5-2 szklanki mąki pszennej.
Potrzebne składniki na krem:
500ml kwaśnej śmietany,
0,4 szklanki cukru.
Przygotowanie:
W misce za pomocą trzepaczki ubijamy jajka i cukier. Później dodajemy do tego wybrany przez nas dżem, kefir/jogurt, sodę i mąkę pszenną. Wszystko dokładnie mieszamy, a konsystencja ciasta powinna być w miarę lejąca.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej całe ciasto. Możemy zrobić z tego nawet dwa ciasta, jeśli nie używamy blach z dość wysokimi bokami. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na pełne 25 minut. Gdy ciasto już jest upieczone, pozostawiamy je do ostygnięcia.
Jeśli upiekliśmy dwa ciasta – kroimy je poziomo na pół, a jeśli jedno – przekrajamy je tak, by powstały cztery części. Powinniśmy mieć w sumie cztery placki położone jeden na drugim.
Przygotowujemy nadzienie: do głębokiej misy wsypujemy cukier i zalewamy go gęstą śmietaną. Dobrze wszystko mieszamy i ubijamy za pomocą miksera.
Cukier musi zupełnie się rozpuścić. Każdą warstwę ciasta przekładamy kremem i dekorujemy ją jak chcemy.