Co zrobić aby czosnek nie kiełkował i nie gnił – skuteczny trik, który stosuje od lat
1 006
Europejska oraz wschodnia kuchnia w dużej mierze bazuje w swoich potrawach na czosnku, choć jego niesamowite walory smakowe znane są już na całym świecie. Dodajemy go do zup, mięs, sosów, podkreśla włoskie potrawy i stosowany jest w domowych sposobach leczniczych już za czasów naszych prababć, jak nie wiele wcześniej.
Łatwy sposób jak przechowywać czosnek był znany od pokoleń, jednakże wraz z łatwym dostępem do niego przez cały rok w sklepach, zapomnieliśmy o tradycyjnych sposobach przechowywania ów czosnku, który może być zdatny do spożycia, dłużej niż myślisz.
Przechowywanie czosnku jest dosyć prostą sprawą, a jeśli będziemy widzieć jak się do tego zabrać, przechowamy go do kolejnego sezony, zachowując jego niesamowity aromat i walory smakowe przez cały rok.
Ta niewielka szara bulwa znana jest ze swoich walorów odżywczych i to właśnie ich ilość powoduje szybkie kiełkowanie czosnku. Wraz z kiełkami traci niestety na wartości, a proces gnicia zostaje przyspieszony i tracimy walory smakowe, jak i finalnie warzywo.
Wiedząc już takie podstawy, powinniśmy przygotować nasz czosnek nim wyląduje na zimę w spiżarni. Powinniśmy zacząć przede wszystkim od przebrania główek, usuwając wszystkie z kiełkami i oznakami pleśni.
Sposób przechowywania czosnku przekazywany od pokoleń.